Werkzaamheden stort en afwerking beton

Betonstort voor de eerste vloer
Betonstort voor de eerste vloer van de Singelgrachtgarage-Marnix.

Voor de bouw van de Singelgrachtgarage-Marnix storten we in totaal zo’n 32.500 m3 beton. Zo’n 9.000 m3 hiervan is onderwaterbeton voor de ondervloer. Dit hebben we in drie weekenden (in december 2021 en januari en mei 2022) gestort.

De overige 23.500 m3 is constructiebeton en wordt gebruikt voor onder andere de wanden, vloeren en kolommen in de garage. Deze storts vinden vaker plaats. Hiervoor maken we gebruik van de grote, groen/paarse bovenloopkraan die op de bouwkuip staat.

Als beton is gestort, is het nog niet af. Voor de afwerking van het beton volgen er na een betonstort altijd een aantal werkzaamheden.

Vlinderen

Het glad maken van betonnen vloeren noemen we vlinderen. Dit wordt gedaan met een vlindermachine; een grote, ronddraaiende schuurspons. Glad beton is belangrijk voor de kwaliteit van het beton. Hierdoor hechten andere betonlagen beter aan elkaar. Vlinderen moet binnen een bepaalde tijd na een stort, voordat het beton volledig is uitgehard, worden uitgevoerd. Hoe snel dit kan is onder andere afhankelijk van het weer: hoe kouder het is, hoe langer het duurt voordat we kunnen vlinderen.

Stekken boren

Om de betonnen vloerdelen van de garage met elkaar te kunnen verbinden brengen we ‘stekwapening’ aan. Hiervoor moeten metalen ankers, ‘stekken’, in de vloer van de garage worden aangebracht. Om die stekken te kunnen plaatsen moeten er gaten worden geboord.

Werktijden en hinder

Storten van beton, vlinderen en het boren van stekken zijn werkzaamheden die helaas geluidsoverlast geven. Het zijn een aantal van de vele werkzaamheden die op een dag in en om de bouwkuip worden uitgevoerd.

Hieronder vindt u een voorlopig overzicht van wanneer we deze werkzaamheden uitvoeren. We werken deze lijst regelmatig bij:

Betonstorten, vlinderen en stekken boren:
– Woensdag 8, donderdag 16 en maandag 27 juni
– Woensdag 6 en donderdag 14 juli

We voeren deze werkzaamheden zoveel mogelijk tijdens onze normale werktijden (van maandag tot en met vrijdag van 7.00 uur tot 19.00 uur) uit.

Het vlinderen moet in één keer na het uitharden van het beton worden uitgevoerd en afgerond. Doordat we afhankelijk zijn van hoe snel het beton uithardt en andere werkzaamheden vertraging kunnen oplopen, kan het voorkomen dat het vlinderen doorgaat tot na 24.00 uur.

Deze pagina is voor het laatst geüpdatet op 3 juni.