Werkzaamheden stort en afwerking beton

Betonstort voor de bouw van de Singelgrachtgarage-Marnix
Betonstort voor de bouw van de Singelgrachtgarage-Marnix. Foto: Mobilis/ Gitte Spinder.

Voor de bouw van de Singelgrachtgarage-Marnix storten we in totaal zo’n 32.500 m3 beton. Zo’n 9.000 m3 hiervan is onderwaterbeton voor de ondervloer. Dit hebben we in drie weekenden (in december 2021 en januari en mei 2022) gestort.

De overige 23.500 m3 is constructiebeton en wordt gebruikt voor onder andere de wanden, vloeren en kolommen in de garage. Voor het storten van constructiebeton gebruiken we de grote, groen/paarse bovenloopkraan die op de bouwkuip staat.

Na het storten van het beton start de afwerking. Tot en met het voorjaar van 2023 worden de betonvloeren in delen gestort, afgewerkt en geëgaliseerd.

Vlinderen

Het glad maken van betonnen vloeren noemen we vlinderen. Dit doen we met een vlindermachine; een grote, ronddraaiende schuurspons. Glad beton is belangrijk voor de kwaliteit van het beton. Hierdoor hechten andere betonlagen beter aan elkaar. Vlinderen moet binnen een bepaalde tijd na een stort – voordat het beton volledig is uitgehard – worden uitgevoerd. Hoe snel dit kan, is onder andere afhankelijk van het weer: hoe kouder het is, hoe langer het duurt voordat we kunnen vlinderen.

Werktijden en hinder

Het storten van het beton en het vlinderen kunnen geluidsoverlast geven. Deze werkzaamheden voeren we zoveel mogelijk tijdens onze normale werktijden (van maandag tot en met vrijdag van 07.00 uur tot 19.00 uur) uit.

In de uithardingsfase van het beton moet het vlinderen in één keer worden uitgevoerd en afgerond. Doordat we afhankelijk zijn van hoe snel het beton uithardt, wordt naar verwachting tot en met eind juni 2023 een à twee keer per week ’s avonds (op werkdagen na 19.00 uur) doorgewerkt.

Actuele data

De actuele data van de betonstorts en de afwerking van het beton worden regelmatig aangepast. Op deze dagen storten we de vloeren, daarna moeten we vlinderen.