Start ruwbouwfase Singelgrachtgarage-Marnix

Droge bouwkuip Singelgrachtgarage-Marnix (Foto Thomas Schlijper)
Het schoonmaken van de droge bouwkuip voor de bouw van de Singelgrachtgarage-Marnix. Foto Thomas Schlijper.

Eind februari heeft de bouw van de Singelgrachtgarage-Marnix een mijlpaal bereikt: het eerste deel van de bouwkuip is droog. Dit betekent dat we voor de bouw van de parkeergarage nu met de ruwbouwfase starten. De komende maanden staan vooral in het teken van het betonstorten en afwerken van vloeren en wanden.

Stekken boren

Van maandag 7 maart tot eind april brengen we zogenaamde ‘stekwapening’ aan in het eerste en tweede deel van de droge bouwkuip. Stekken zijn metalen ankers waarmee de vloerdelen van de Singelgrachtgarage-Marnix met elkaar worden verbonden. Voor het aanbrengen van deze ankers worden er eerst gaten in de betonvloer geboord. Dat noemen we ‘stekken boren’.

Vlinderen

Tot en met het voorjaar van 2023 worden de betonvloeren in delen afgewerkt en geëgaliseerd. Dit verbetert de kwaliteit van het beton. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd met vlindermachines, een soort grote schuurapparaten. Dit zogenaamde ‘vlinderen’ gebeurt van maandag tot en met zaterdag tussen 07.00 uur en 19.00 uur. Deze werkzaamheden kunnen geluidshinder veroorzaken. Om een sterke, egale vloer te krijgen moet het afwerken van het beton binnen een bepaalde tijd na het storten zijn afgerond. Daarom kan het voorkomen dat deze werkzaamheden incidenteel na 24.00 uur worden afgemaakt.  

Ingebruikname bovenloopkraan

Vanaf dinsdag 8 maart is de groen/paarse bovenloopkraan in gebruik voor de bouw van de Singelgrachtgarage-Marnix. De kraan wordt ingezet voor het verplaatsen van materiaal in de droge bouwkuip. Ook wordt de bovenloopkraan ingezet bij het betonstorten. Vanwege de veiligheid van de medewerkers in de bouwkuip maakt de bewegende kraan een waarschuwingsgeluid. Om de geluidshinder zoveel mogelijk te beperken, is de geluidsbron op de bouwkuip gericht.