Aanbrengen GEWI-palen in de Singelgracht

Eerste GEWI-paal Singelgrachtgarage-Marnix
Eerste GEWI-paal Singelgrachtgarage-Marnix. Foto: Mobilis

Begin juni starten we met het aanbrengen van de GEWI-palen in de bouwkuip onder de Singelgracht. Deze palen worden geplaatst op een diepte van -25 NAP. Tijdens de bouw en in de definitieve situatie houden de GEWI-palen de vloer van de Singelgrachtgarage-Marnix op zijn plek.

In totaal plaatsen we 1700 GEWI-palen in de hoofdkuip. De palen worden met een speciale kraan aangebracht vanaf een ponton. Op de pontons staan onder meer ook de groutsilo, een pomp en het overige materieel.

De functie van GEWI-palen

Een GEWI-paal bestaat uit een paal met een anker. We verankeren de onderste vloer van de garage met deze palen. Zo ontstaat er een stevige constructie en dit voorkomt dat de vloer omhoog gedrukt wordt door het grondwater.

We boren een buis in de bodem en plaatsen aan de bovenzijde een anker. Daarna wordt de buis geïnjecteerd met een mengsel van water en cement, ook wel grout genoemd. Na het uitharden van deze GEWI-palen ontstaat er een stevige constructie, waaraan de vloer van de garage wordt ‘verankerd’.

GEWI-palen in de bouwkuip van de Singelgrachtgarage-Marnix.
GEWI-palen in de bouwkuip van de Singelgrachtgarage-Marnix.
Hinder

Er wordt grotendeels gelijktijdig met twee boorstellingen op grote pontons in het water gewerkt. Tijdens het hijsen en plaatsen van de GEWI-palen ter hoogte van de entreehuisjes wordt het verkeer op de Nassaukade en de Marnixkade – vanwege de verkeersveiligheid – tijdelijk staande gehouden. Het plaatsen van de GEWI-palen kan enige geluidsoverlast veroorzaken.

Naar verwachting duren de werkzaamheden tot februari 2022.